Welcome to Untouchable's Paradise.You want to F o l l o w ? or go back H o m e ?
Diary About Links Freebies
Speak Up


this is untouchables
Hate me? GTH dear.
0like to eat this entry
Dumpling Ayam
Feb 22, 2011 | 9:09 PM | 0 beautiful(s)

Assalamualaikum ampa semuaa.. Sorry laa weyh , sangat ambik masa yang lama nak wat even satu post pon.. Apekah aku neyh spesis kura-kura cap ayam ke apa ntah laa.. Hahahah.. Malas dah sebati dalam hidup aku neyh weyh. Okelah tak nak merepek panjang-panjang. So sekarang aku nak share dgn ampa semua macam mana nak buat Dumpling Ayam..



Bahan-Bahan :


1 Paket Wan Tan Pastry (Kulit Dumpling)
1/2 Paket Ayam Cincang
1 Batang Carrot
1/2 @ 1 sudu lada hitam (ikot kesedapan masing-masing)
Garam secukup rasa 



Okeh.. Mula-mula sekali ampa sagat carrot tuh bg haluih.. Panaskan minyak dalam kuali then masukkan ayam cincang dulu.. Lepaih tuh masukkan carrot yang dah sagat tadi.. Masukkan lada hitam and garam ikut kesedapan mulut masing-masing..


Dah nampak semua sebati and masak, tutup api then angkat.. Okeh,lepas tuh amik skeping kulit dumpling boh ataih tapak tangan and cedok la bahan yang dah masak tadi tuh boh ataih kulit dumpling. Ikut saiz kulit dumpling tuh,kalau besaq boh banyak isi pon sedapp,kalau tak,pandai-pandai bajet. Then dah boh isi tuh,lembutkan tgk ampa untuk lilit ataih dya chantek-chantek macam gambaq bawah neyh :D



Lekatkan ataih dya tuh guna ayaq biasa ja :D Senang je kannn ?? Then dah siap semuaa, again panaskan minyak and goreng dumpling neyh.. Dah kekuningan and nampak dah masak boleyh la angkat and makan dengan sos ke,makan saja ka <3 Yahuuuu !!



Idea tambahan : Kalau ampa nak boh isi lain pon boleyh jugak, alaaa, macam buat popia jugak.. And actually dumpling lagi sedap kalau rebus kott :) Try la okeyh,sangat senang ! <3


Labels:



OLDER || NEWER