Welcome to Untouchable's Paradise.You want to F o l l o w ? or go back H o m e ?
Diary About Links Freebies
Speak Up


this is untouchables
Hate me? GTH dear.
1like to eat this entry
6 Cara Nak Maintain Keremajaan Kulit Muka
Feb 12, 2011 | 3:47 AM | 1 beautiful(s)

Semua orang nak kulit muka yang cun melecun kan ? Kalau kulit muka ampa tak jaga dengan baik, makanya muka tuh cepatla nampak tua weyh.. Nak jaga muka bukannya sekadar ampa basuh muka jaa, tuh just nak tegangkan muka jaa. Ampa kenala amek berat dari semua segi, macam pakai pelembab kaa.. Haaaa.


So kalau nak kekal remaja,niyh ada 6 cara nak jaga muka :


1. Minum air kosong sebanyak 8 - 10 gelas sehari untuk mengekalkan kelembapan kulit. Kalau ampa nak minum lebih dari 10 gelas sehari pun boleh weyh, lagila bagos kann :D

2. Sebelum tidur, basuh muka ampa dengan air bersih. Kotoran dan bakteria yang tak dibersihkan tu boleh menyebabkan kulit berjerawat dan timbulnya garis penuaan pramatang. ( *aku jarang basoh muka malam kotttt =_=" )

3. Jangan lupa jugak cuci muka ampa tuhh sebelum beriadah ataupun bersenam. Kalau berpeluh nanti,  kurang la sikit jumlah kotoran serta bakteria yang terkumpul tuh nanti.

4. Amalkan 3 langkah penjagaan kulit muka. Firstly, cuci muka dengan air suam and gunakan pencuci yang berasaskan glycerin. Lepas cuci muka, gunakan penyegar (toner) dan disusuli dengan pelembap.

5. Makesure ampa protect kulit daripada kena sinaran matahari sebaik mungkin. Gunalah krim pelindung matahari SPF 15 bagi melindungi kulit terbakar dan masalah kedutan.

6. Akhir sekali, kalau ampa ada masalah kulit yang serius, pi cepat jumpa dengan pakar kulit atau dermatologis. Dapatkan khidmat nasihat depa tentang apa yang patut ampa buat.



* Picture ehsan dari Encik Yahoo *

Ahaaa.. Sure semua orang nak kulit yang maintain remaja kann ? So boleyh la ampa ikut cara nihhh :D
Hehehe.. Peringatan untuk aku jugak niyh.. Dahla aku jenis malas nak jaga-jaga mukaa neyh. Hehehe. Tak nak nampak tua cepat, laju-laju laa follow okeh.. Yeaaaayyyy !!

Labels:



OLDER || NEWER